شيشخط

Sabtu, 10 April 2010

Ahad, 4 April 2010

Kisah Kanak-kanak Yang Buta

Seorang kanak-kanak buta duduk di tangga sebuah bangunan dengan sebuah cawan di tangan kanannya. Dia mengangkat satu papantanda yang berkata: “Saya buta, tolong bantu.” Hanya ada beberapa syiling di cawan itu.


Seorang lelaki berjalan melalui kanak-kanak itu. Ia mengambil beberapa wang kertas dari sakunya dan memasukkannya ke dalam cawan yang dipegang kanak-kanak itu. Dia kemudian mengambil tanda, membaliknya, dan menulis beberapa kata. Dia meletakkan tanda bahagian belakang sehingga setiap orang yang berjalan oleh akan melihat kata-kata baru.
Tak lama kemudian cawan itu mula berisi. Ramai orang menderma kepada kanak-kanak buta itu. Petang itu lelaki yang telah menukar tulisan pada papantanda itu lalu lagi. Kanak-kanak itu mengenali langkah kakinya dan bertanya, “Adakah anda orang yang mengubah tanda saya pagi ini?? Apa yang anda tulis”


Lelaki itu berkata, “Aku hanya menulis kebenaran .. aku mengatakan apa yang anda katakan, tetapi berbeza dengan cara yang anak tulis”


Aku menulis: “Hari ini adalah hari yang indah tapi aku tidak dapat melihatnya.”
Kedua-dua tanda-tanda itu memberitahu orang ramai bahawa kanak-kanak itu buta. Tapi tanda pertama hanya mengatakan anak itu buta. Tanda kedua-dua orang mengatakan bahawa mereka sangat beruntung bahawa mereka tidak buta. Haruskah kita terkejut bahawa tanda kedua yang lebih berkesan?


Moral Story: Bersyukurlah untuk apa yang anda miliki .. Jadi kreatif. Jadi inovatif. Berfikir secara berbeza dan positif.


Ketika kehidupan memberikan anda 100 alasan untuk menangis, menunjukkan kehidupan yang anda mempunyai 1000 alasan untuk tersenyum. Peganglah saat ini dengan keyakinan. Siapkan masa depan tanpa rasa takut. Jaga iman dan buanglah rasa takut.


Hal yang paling indah adalah melihat seseorang tersenyum …
Dan bahkan lebih indah adalah, mengetahui bahawa anda adalah alasan di balik itu!
Nikmati hari anda dengan hati syukur.

Artikel asal: isuhangat.net

Sabtu, 3 April 2010

Dari Jurnalcomot

Salam,
Lama betul jrnlcmt tak upload apa2 info kat dalam sini..maaf kwn2..jrnlcmt try upload bila jrnlcmt berkesempatan yer sbb busy sgt dengan kerja baru yg agak mencabar bg jurnalcomot skrg ni..skrg ni pun try nak upload beberapa pic tp tak dpt,mungkin ramai yg online agaknya tu yg asyik fail upload shj.apa2 pun,jgn putus harapan dengan blog ni sbb jrnlcmt akan update bila2 masa shj nanti.
Terima kasih,
Jurnalcomot