شيشخط

Rabu, 20 Februari 2008

Minggu 8 di iNTI

Sekarang dah minggu 8 kat iNTI sini,kiranya ada 5 minggu lagi penulis nak final.Tiap hari risau tp still cool dan kalau dah hari Khamis,hati ada senang cket dan ahad dah kembali in mood study. Minggu ni,penulis akan pergi ke Cameron Highland yang di-organise oleh persatuan kebudayaan MCS.Hati ni quiet risau sbb tak pernah sampai dan tak tau,mcm maner nak lead kwn2 yang ikut nanti.Janji semua happy,penulis pun happy sama. Sekarang ni saja jer nk blog kejap sbb skrg ni tgh siapkan Project Monitoring Report utk DMP masa ni.Malam ni pulak ada orientation night dan ada pencarian Mr & Ms Inti. dan at the same time ada rekod yg budak2 sini nak pecahkan,iaitu berenang selama 120 jam tanpa henti selama 5-hari ni.Uiks!! sejuk tu! Any up-date,Penulis akan kongsi bersama mcm maner life kat inti nilai disini yer..penulis hanya berada di inti ni sampai bulan Ogos sahaja dan tak salah jika berkongsi benda yg baik dan menggembirakan.

Selasa, 19 Februari 2008

Jurnalcomot di ICEPS 2008

iCEPS 2008
'Strengthening Muslim Entrepreneurs in Global Ma
rket Place'
Pada 16hb dan 17hb yang lepas,Jurnalcomot melawat satu program yang dikendalikan oleh para-para siswazah tahun 4 dari Fakulti Ekonomi dan Muamalat (FEM) dari Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dgn kerjasama dari Hal Ehwal Pelajar (HEP) iaitu Konvensyen Keusahawan Islam(iceps2008) utk kali ke-3 dengan temanya " memperkasakan keusahawanan Muslim di peringkat antarabangsa/global("strengthening Muslim Entrepeneurs in Global Market Place" dimana konvensyen tersebut akan mempromosikan interaksi,perkongsian matlamat dan visi, pengalaman dan idea dalam perniagaan utk pengusaha Muslim.
16hb yang lepas, sekitar jam 7 petang ,penulis sendiri sampai diStadium tertutup nilai dan dari luar stadium,sudah nampak ekspo-ekspo disusun kepada 2 tempat dan gerai diluarsana dapat dianggarkan dalam 100 gerai dan ini tidak termasuk didalam stadium dia tersendiri. Petang tersebut,penulis agak bertuah utk melihat sendiri bagaimana AJK(FEM yr-4) bertungkus-lumus utk memastikan segalanya berjalan dengan baik dan lancar. Kebetulan malam tu,ada konsert nasyid yang dipersembahkan oleh kumpulan Nowseeheart,Hafiz Hamidun, Instinct dan Interaksi (kumpulan nasyiod yang dilahirkan dari USIM dan mempunyai album). dan harga tiket amt berpatutan dimana Kanak-kanak:MYR5 Undergraduate:MYR7 dan Dewasa:MYR10.Disini,Jurnalcomot ada mengambil beberapa gambar yang sempat dirakamkan dan dapat dilihat di bwh kolum Jurnal kali ini.
Ke-esokannya pada 17hb,Penulis sekali lagi hadir utk iceps 2008,kali ni,sekitar 10.45 am penulis sudah sampai dan aktiviti seperti dirancang,mereka ada pertandingan autoshow,sukaneka,gunting rambut bergerak,persembahan kebudayaan oleh usim , derma darah(Jurnalcomot sempat utk menderma darah) dan banyak lagi( tidak dapat di-ingat oleh penulis) Sempat jugak penulis membeli beberapa barang pada hari tersebut dan meluangkan masa dan menyokong program FEM tahun-4 ini terutama sekali kepada buah-hati Jurnalcomot sendiri.=-)
Pada 13hb dan 14hb,Jurnalcomot tidak sempat hadir pada konvensyen tersebut atas beberapa sebab(Kelas & kemudahan perjalanan) tapi walau apa-apa pun, program iceps 2008 berjalan dengan baik dan tenang dari mata penulis sendiri. Dibawah sini,ada beberapa foto yang sempat dirakamkan oleh penulis sendiri sebagai perkongsian suasana dan semangat siswa-siswi FEM tahun-4.

Khamis, 14 Februari 2008

Mutiara Kata

* Tugas pertama seorang lelaki ialah menjadi dirinya sendiri.

* Pilihlah seseorang untuk dicintai & cintalah pilihan anda itu.

* Cinta tidak berbalas sama seperti soalan tanpa jawapan.

* Lelaki yang tidak berharta biasanya memiliki lidah bermadu.

* Lelaki pendiam ibarat air tenang dalam & bahaya. .

* Rumah tanpa buku umpama bilik tanpa tingkap

* Jika anda hanya berbuat baik kepada diri sendiri maka anda sebenarnya tidak pernah membuat kebaikan.

* Pengalaman ialah gelaran yang diberikan oleh setiap orang
terhadap kesilapan mereka.

* Kebocoran yang kecil masih boleh menenggelamkan sebuah
kapal yang besar.

* Tiada hadiah yang lebih berharga daripada nasihat yang baik.

* Anak lelaki tetap menjadi anak lelaki sehinggalah beliau . Anak perempuan kekal menjadi anak perempuan seumur hidupnya.

* Jika anda takut pada sesuatu, lihatlah & hadapilah.

* Imaginasi menguasai dunia.

* Kebodohan ialah kesilapan bagi seseorang yang mempunyai peluang untuk menjadi pandai.

* Gunakan akal anda seolah-olah nyawa anda bergantung kepadanya.

Sumber Rujukan (Hasil dari Blog Jurnalcomot yang terdahulu)

Selasa, 12 Februari 2008

Pengakhiran Dunia: 10 Bencana Yang Dapat Melenyapkan Segala-gala-nya Dalam Beberapa Saat Sahaja Menurut Kajian

Para pengkaji fizik mempunyai banyak teori mengatakan bagaimana beberapa assilator dapat memusnahkan planet Bumi ini.Bila litar elektrik pada kebiasaannya menyelerasikan proton dan ia mampu bergerak lebih pantas dan adalah di-katakan cukup pantas untuk ia untuk menghasilkan lubang-hitan atau seangkatan dengan-nya .Lubang-Hitam yang kecil ini dapat dikatakan akan perlahan-lahan menelan planet Bumi kita.

Dan,bagaimana pulak dengan makhluk asing??Ada astronomi percaya bahawa diluar sana, ada ber billion-billion planet terdampar di angkasa.Dengan jumlah yang banyak,ia-nya adalah sukar dipercayai tapi ianya tidak mustahil andaikata hidupan yang lebih pintar itu selain daripada manusia dan adanya penaklukan dan hasil penggalian Bumi ini mustahil.???siapa tahu?? Ini hanya teori mereka diluar sana..Jurnalcomot hanya berkongsi sahaja..=) Tapi segala-galanya adalah ditangan Allah S.W.T.Kita tahu dengan adanya hari Qiamat seperti yang dijanjikan dan siapa tahu,ini mungkin adalah antara penyebabnya..

Sumber Rujukan : Klik disini nak tahu apa yang ada

Isnin, 11 Februari 2008

Berapa Ramai Pekerja Google??

Berapa ramaikah pekerja Google sebenarnya???

Kura-kura Menjadi Ibu Kepada Baby Hippo

Baby Hippopotamus yang terselamat daripada ombakan Tsunami di pesisiran Kenyan mempunyai pertalian yang kuat dengan kura-kura jantan gergasi yang berusia 100-tahun di fasiliti haiwan didalm bandar Mombassa. Hippotamus yang bernama Owen dan mempunyai berat dalam 650 pound itu pada dahulunya hanyut di bawah arus dari Sungai Sabaki hingga ke-lautan-Indian,dan datang kembali ke -pesisiran apabila ombak tsunami melanda pesisiran Kenyan pada Disember 26,sebelum anggota penyelamat hidupan liar menyelamatkannya.
Sumber Rujukan : Klik disini